Program

Jazz i Strängnäs

Roland Keijser- Krister Andersson kvintett

 

Roland Keijser,

Keijser växte upp i Grängesberg På 1970-talet verkade han inom proggrörelsen och var i omgångar medlem i både Arbete & Fritid och Blå Tåget. År 1975 kom hans första album i samarbete med fiolspelmannen Anders Rosén, på vilket han spelade svensk folkmusik på sopransaxofon. Han har sedan denna tid i regel rört sig i gränslandet mellan jazz och folkmusik, såväl svensk som från exotiska länder. I början på 90-talet började han spela med invandrade musikanter från Nordafrika, Turkiet och andra länder. Keijsers virtuositet på flera blåsinstrument kan höras på en mängd skivinspelningar i olika konstellationer.

 

Priser och utmärkelser

•1993 – Jazzkatten: "Årets Guldkatt"

•1994 – Jan Johansson-stipendiet

•2017 – Lars Gullin-priset

 

Krister Andersson,

Krister Andersson, född 1951, är svensk tenorsaxofonist och klarinettist. Krister är från början utbildad till klarinettist vid solistlinjen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Under den tidiga delen av 1970-talet medverkade Krister Andersson i "Världsorkestern", The Jeunesses Musicales World Orchestra, som soloklarinettist under ledning av dirigenten Leonard Bernstein och klassades som musikaliskt underbarn.

Kristern har också tilldelats ett flertal utmärkelser såsom Christer Boustedts och Börje Fredrikssons stipendier, för att nämna ett par.

Trots framgångarna som klarinettist är det som jazzsaxofonist han gjort sig känd. I Stockholm kom han att ingå i bl.a Gugge Hedrenius Band, 1979 blev medlem i Egil Johansens JAZZ INC. Krister Andersson medverkar på ett stort antal jazzplattor inom Norden och i Tanglewood, USA

 

Priser och utmärkelser

•1986 – Gyllene skivan för Krister Andersson and Friends

•1993 – Gyllene skivan för About Time

•1998 – Jazzkatten som ”Musiker som förtjänar större uppmärksamhet

•2017 – Monica Zetterlund-stipendiet

 

Pianisten Melker Isaksson har flyttat tillbaka till Sverige efter att ha bott och verkat under många år i Spanien

 

Basisten Johan Tengholm från Uppsala är ett nytt stjärnskott blott 19 år

 

Trummisen Daniel Olsson har gästat klubben tidigare , då med trumpetaren Kurt Järnbergs kvintett även han är bosatt i Uppsala

 

 

 

Stöd jazzklubben genom att lösa medlemskort, kostar 100:-/året

. och ger rabatt på alla klubbens arrangemang.

Medlemskapet ger också rabatt på alla jazzklubbar i länet.

Sätt in 100:- på bankgiro : 528-4146 så blir du medlem.